De één streamt graag video op zijn slaapkamer, terwijl de ander online wil spelen op zolder. Een gezinslid wil op dat moment een videovergadering op zijn laptop houden, terwijl weer een ander net wat foto’s probeert te verzenden. Hoe meer mensen online willen doen, hoe groter de belasting op het wifi-netwerk.

Het gevolg is een trage of haperende verbinding, tot frustratie van iedereen. Lees hieronder waarom het opzetten van een mesh-netwerk de oplossing is.

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over Mesh netwerken.

  • Voordelen van een Mesh netwerk?
  • Mesh? Wat is dit nu precies?
  • Verschil tussen mesh en traditioneel wifi-netwerk?
  • Mesh netwerk sneller, maar waarom?
  • Wat zijn de verschillen tussen multiroom en Mesh-wifi?
  • Hoeveel nodes heb je nodig voor een optimale dekking?
  • Is mesh beter dan internet met een ethernetkabel?

Bent u enthousiast geworden over alles wat Mesh uw kunt bieden, neem dan contact met ons op dan kunnen we de mogelijkheden en kosten bespreken.
Waarom een mesh-netwerk?

Supersnel, altijd het beste signaal en je hebt er geen kabels voor nodig zonder beperking in dekking.

Mesh? Wat is dit nu precies?

Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin meerdere verschillende netwerkapparaten met elkaar verbinden en met elkaar samenwerken om de belasting te verdelen. Dit betekent concreet dat een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die voor een optimale dekking zorgen. Zo’n draadloze zender wordt ook wel een node of satelliet genoemd.

Voordelen van een Mesh netwerk?

Mesh-netwerken zijn voornamelijk ideaal voor locaties waar geen ethernetkabel ligt en naar toe gebracht kan worden maar ook voor locaties waar het het wifi-signaal onvoldoende van kracht en kwaliteit is. Je plaatst daarna de andere zenders op de juiste plaatsen in of rondom je huis en het systeem configureert zichzelf.

Opzetten van een Mesh netwerk?

Je sluit de hoofd satelliet aan op het modem of router. Je plaatst daarna de andere zenders op de juiste plaatsen in of rondom je huis en het systeem configureert zichzelf. Een mesh-netwerk opzetten gaat dus razendsnel en werkt altijd optimaal. Als een zender uitvalt, neemt de andere satelliet deze netwerktaken over. Zo houd je altijd het beste signaal, waar je ook in het netwerk bent.

Het verschil tussen tussen mesh en een traditioneel wifi-netwerk?

Een mesh-netwerk is eigenlijk de volgende stap in de evolutie van wifi-netwerken. Veel mensen krijgen van hun internetleverancier een modem om verbinding met het internet te krijgen en een router om die verbinding draadloos te maken. De signaalsterkte neemt echter snel af als het door vloeren moet en dat betekent dat je op zolder of in de tuin vaak last hebt van een slecht bereik. Mesh satellieten zijn in feite kleine radiozenders die werken als draadloze routers en bestaande wifi-standaarden gebruiken.

Verschil tussen mesh-satelliet en een wifi-repeater?

Veel mensen kiezen voor een wifi repeater om het signaal te versterken, maar dat is vaak niet de juiste oplossing. Een wifi-repeater pikt het signaal op en zendt het verder uit, maar omdat het apparaat tegelijkertijd moet zenden en ontvangen richting de router, wordt de snelheid gehalveerd. Je hebt dus wel meer bereik, maar tegen een lagere snelheid. Een mesh-satelliet heeft meerdere radio’s van 2,4 GHz en 5 GHz, die specifiek voor ontvangen of zenden worden ingezet hierdoor hebben ze geen 'last' van de onderlinge communicatie, waardoor ze altijd het beste signaal bieden.

Mesh netwerk is sneller, maar waarom is dit zo?

Dat heeft dus te maken met de meerdere radio’s per satelliet en de onderlinge communicatie met elkaar en met het vaste internetpunt. Deze verbinding tussen de wifi-apparaten met elkaar en met het vaste internetpunt (de modem) wordt ook de ‘backhaul’ genoemd. Hoe beter de backhaul, hoe beter het netwerk wordt. Mesh-satellieten hebben bijvoorbeeld twee 5GHz-radio’s en een 2,4GHz-radio die samenwerken om een maximale bandbreedte te kunnen bieden. Het systeem zorgt vervolgens zelf voor een constante eigen draadloze verbinding van de satellieten in het netwerk.

Hoeveel nodes heb je nodig voor een optimale dekking?

Een mesh-netwerk is eigenlijk de volgende stap in de evolutie van wifi-netwerken. Veel mensen krijgen van hun internetleverancier een modem om verbinding met het internet te krijgen en een router om die verbinding draadloos te maken. De signaalsterkte neemt echter snel af als het door vloeren moet en dat betekent dat je op zolder of in de tuin vaak last hebt van een slecht bereik. Mesh satellieten zijn in feite kleine radiozenders die werken als draadloze routers en bestaande wifi-standaarden gebruiken.

Is Mesh beter dan internet d.m.v een ethernetkabel?

Het antwoord is nee. Als je de mogelijkheid hebt om een fysieke ethernetkabel aan te leggen, moet je daar altijd voor kiezen. Daarmee maak je het signaal namelijk draadloos en heb je een krachtig signaal omdat je dicht bij de internetbron blijft. In heel veel gevallen is dat echter niet mogelijk en dan moet je kijken naar alternatieven. Kies niet voor een wifi repeater, maar investeer in dat geval liever wat meer en koop een mesh-systeem.

Je bent overtuigd, maar welk merk en oplossing past nu het beste?

Merk en type is grotendeels afhankelijk van het budget wat je te besteden hebt maar ook van de situatie. Om een beeld te schetsen, voor onder de €200,- is het al mogelijk om een goede oplossing aan te schaffen en een gemiddelde woning van circa 120 tot 150m2 te voorzien van een meer dan goed functionerende Wi-Fi. Denk bijvoorbeeld aan een TPlink M4 3 pack, die wordt opgevolgd door de TPlink S4 3 pack.

Bent u geïnteresseerd geraakt in een Mesh oplossing maar heeft u niet de kennis in huis, neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij kunnen u hierin ondersteunen. Ook kunnen wij de hardware tegen mark conforme prijzen leveren.

WDIC.nl


Copyright © 2021 WDIC.nl