Search for:

Vanaf 14-01-2020 zal Microsoft stoppen met het ondersteunen van Windows 7, waarmee het tijdperk van Windows 7 stopt, en er geen patches en beveiligings updates meer worden gelanceerd. Hiermee loopt u al gebruiker van Windows 7 een risico. Wat te doen als je nog Windows 7 hebt? Microsoft, de maker van Windows, stopt vanaf 14-01-2020 met het dichten van lekken in Windows 7, een inmiddels 5 jaar oud besturingssysteem. Een lek of kwetsbaarheid in het W7-systeem kan misbruikt worden om kwaadaardige programma’s op de pc te installeren. Dat kan vrij eenvoudig gaan door een besmetting via een video-afspeelprogrammaatje, of zelfs een reclamebanner in een ‘normale’ website. De kans bestaat dat criminelen vervolgens persoonlijke gegevens proberen te onderscheppen en je bankrekening proberen te plunderen. Ook kan je besmette pc onderdeel worden van een botnet; een groep computers die misbruikt wordt voor het aanvallen van websites of het versturen van spam.

Wat moet je doen als je nog W7 gebruikt?

Zeker als je veilig wilt blijven internetten (en wie wil dat niet) zul je op een ander besturingssysteem moeten overstappen.

Wat zijn de alternatieven voor W7?

In de overstap naar een ander besturingssysteem zijn er 2 mogelijkheden:

Optie 1: Een nieuwe computer kopen: 

Eigenlijk is dit de meest voor de hand liggende optie: de oude W7-pc van het internet loskoppelen en een nieuwe computer aanschaffen. Welke te kiezen?

Optie 1: Windows Desktop / Laptop

Op vrijwel iedere nieuwe Windows computer (vanaf zo’n € 400) staat Windows 10 Met een usb-stick (€ 20) of externe harde schijf (€ 80) zet je belangrijke bestanden over van de oude op de nieuwe pc. Als je nog een los beeldscherm hebt van de oude pc, kun je dat zowel op een nieuw computerkastje (desktop) aansluiten als op een nieuwe laptop (hier als tweede beeldscherm). Oude Windows-software is niet altijd onder Windows 10 aan de praat te krijgen, randapparatuur zoals printers meestal wel. Duurdere Windows 10-pc’s kunnen met een aanraakscherm zijn uitgerust, maar deze overtuigen nog niet. Zie ook onze uitgebreide laptoptest.

Optie 2: Windows Upgraden

Handige computergebruikers kunnen kijken of zij de Windows 7-software op de pc kunnen vervangen (upgraden) door een nieuwe versie: Windows 10 ( versie kost zo’n € 125). In de praktijk is een Windows-upgrade vaak niet mogelijk (of niet de beste optie), omdat de pc op leeftijd er te traag voor is, of omdat er voor de cruciale componenten in de pc (moederbord, videokaart) geen Windows 10 stuurprogramma’s zijn. Ook kost het installeren uren (puzzel)werk en bestaat de kans dat je per ongeluk je eigen gegevens overschrijft. Mocht u een upgrade overwegen twijfel dan niet en vraag WDIC.nl om advies en hulp.